DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

ROG Ally, Permainan PC Mudah Alih, Juga Sebuah Komputer Windows Mini

Asus ROG Ally muncul sebagai pesaing terbaru dalam dunia permainan PC mudah alih. Peranti mudah alih ini menawarkan paparan 1080 yang menakjubkan dengan kadar segar semula 120Hz. Ia dilengkapi dengan AMD Ryzen Z1 dan AMD Ryzen Z1 Extreme Zen 4 APU, menjadikannya saingan hebat terhadap Steam Deck.

Ia menawarkan banyak peningkatan teknikal berbanding peranti Valve. Penting untuk diingat bahawa ROG Ally tidak terhad oleh SteamOS berasaskan Linux milik Steam Deck. Jika anda telah lama mencari PC mudah alih berasaskan Windows yang menawarkan ciri-ciri yang memberansangkan, tidak melebihi $1000, dan membolehkan permainan Game Pass secara semula jadi ketika dalam perjalanan, ROG Ally mungkin peranti yang anda cari.

Dari segi reka bentuk, ROG Ally mengikuti rekaan industri untuk permainan mudah alih. Ia mempunyai skrin pusat 7 inci dan kawalan sisi, sama dengan Steam Deck, Switch, Ayaneo 2, dan peranti lain, untuk memastikan keseragaman apabila mengawal permainan pada peranti mudah alih.

Butang muka Ally mengikuti susunan standard ABXY, menawarkan pengalaman yang responsif dan bermutu. Ia juga dilengkapi dengan butang ‘View’ dan ‘Menu’ yang menyerupai pemain Xbox, serta butang khusus untuk mengakses ROG Armoury Crate atau menu konfigurasi spesifikasi di mana anda boleh menukar mod prestasi, melaraskan resolusi dari 1080p ke 720p, menghadkan kadar bingkai, atau menyesuaikan tetapan pemainan. Pad arah menggunakan susunan lintas bulatan daripada butang yang berasingan.

Satu ciri yang menarik yang tidak terdapat pada Ally adalah touchpad tekanan-sensitif seperti yang ada pada Steam Deck. Walaupun ini mungkin bukan perkara besar bagi kebanyakan pemain, ia adalah satu pengabaian yang perlu diberi perhatian yang berpotensi membataskan pilihan anda dalam memilih jenis permainan untuk dimainkan ketika dalam perjalanan. Touchpad memudahkan kawalan permainan berasaskan tetikus pada Deck, terutamanya apabila digabungkan dengan pelbagai profil kawalan komuniti. Oleh itu, ketiadaan touchpad dalam ROG Ally memberikan kelebihan kepada Steam Deck.

Apabila tidak bermain permainan, joystick pada Ally boleh berfungsi sebagai tetikus, memberikan sokongan tambahan untuk kawalan sentuhan jika anda memerlukan ketepatan yang lebih tinggi. Walaupun ciri ini tidak sempurna tetapi ia memuaskan. Secara keseluruhan, saya masih mengesyorkan untuk menyambungkan papan kekunci dan tetikus tanpa wayar jika anda merancang untuk menggunakan peranti ini sebagai komputer biasa. Menggesek ke atas pada skrin pada bila-bila masa membolehkan akses pantas kepada bar alat Windows, yang sangat berguna untuk navigasi peranti.

Dengan dimensi 280 × 113 × 39 mm dan berat hanya 608g, berbanding dengan 669g Steam Deck, ROG Ally menonjol dengan reka bentuk yang licin dan ringan. Secara ergonomik, ia mungkin kurang berat, yang memberi kesan kepada rasa keselamatan secara keseluruhan ketika memegangnya, tetapi sisi yang condong dan profil yang lancar menyumbang kepada keselesaan semasa sesi bermain untuk tempoh yang panjang, terutamanya bagi individu dengan tangan yang lebih kecil.

Berbeza dengan pesaing mudah alihnya, Ayaneo 2, ROG Ally mempunyai tepi pada keliling skrinnya. Pada mulanya, ini mungkin mencipta rasa kawasan bermain yang sedikit terhad, tetapi sebarang kebimbangan cepat dilupakan apabila skrin menyala, membenamkan anda dalam visual yang mengagumkan. LCD 7-inci, skrin sentuh 1920x1080p dengan kecerahan 500 nits pada Ally memberikan warna yang terang dan berfungsi dengan sangat baik di dalam atau di luar, di bawah sinaran matahari secara langsung. Walaupun beberapa butiran mungkin kadang-kadang hilang, skrin dia menunjukkan prestasi yang baik, terutamanya pada hari yang lebih cerah.

Mengendalikan resolusi Full HD+ boleh menjadi cabaran bagi banyak peranti, tetapi APU AMD Ryzen Z1 Extreme yang baru dapat menangani pembahagian tugas antara grafik dan pemprosesan dengan cekap.

ROG Ally boleh didapati pada harga $599 untuk model 256GB, dilengkapi dengan cip AMD Ryzen Z1. Untuk model Z1 Extreme dengan penyimpanan SSD 512GB dijual pada harga $699. Ia kini boleh dipra-tempah mulai hari ini, dengan pelancaran global yang dijadualkan pada 13 Jun.Perlu diingatkan bahawa walaupun ROG Ally adalah peranti permainan mudah alih, ia sebenarnya berfungsi sebagai komputer Windows mini, dengan spesifikasi yang berbaloi dengan harga yang ditawarkannya.