DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Snapdragon 8 Gen 3 Tertiris Dengan Sokongan 64-bit Yang Lebih Baik

Qualcomm sentiasa berusaha meningkatkan prestasi telefon flagship dan sistem pada cip (SoC) yang akan datang dari syarikat tersebut mungkin berbeza daripada yang dijangkakan sebelum ini. Kuba Wojciechowski membuat tweet yang menunjukkan konfigurasi mungkin bagi Snapdragon 8 Gen 3, yang berbeza secara ketara daripada konfigurasi Snapdragon 8 Gen 2.

Cip baru ini, yang dinamakan “Lanai”, pada awalnya dikatakan mempunyai konfigurasi terdiri daripada teras 1+5+2, tetapi kini dikatakan mempunyai konfigurasi terdiri daripada teras 2+3+2+1. Teras-teras dijangka diberi nama “silver”, “gold”, “titanium”, dan “gold+” masing-masing, dengan kelompok “titanium” menjadi tambahan baru. Walau bagaimanapun, belum jelas bagaimana teras baru ini akan mempengaruhi prestasi telefon.

Tirisan itu juga mengesyorkan bahawa kod nama “Hunter” dan “Hayes” merujuk kepada teras CPU yang belum diumumkan dan akan menghapuskan sokongan 32-bit. Ini bermakna cip terbaru Qualcomm mungkin hanya menyokong 64-bit, yang boleh menyebabkan lebih banyak telefon 64-bit sahaja dilancarkan pada tahun ini.

Dari segi grafik, tirisan itu mengesyorkan bahawa versi yang akan datang mungkin akan dilengkapi dengan GPU Adreno 750, menaik taraf dari Adreno Gen 7.2.0 ke Gen 7.9.0. Saat ini, dikatakan frekuensi maksimum GPU adalah sekitar 770MHz, tetapi ini mungkin berubah.

Akhir sekali, tirisan terbaru mengesyorkan bahawa platform mudah alih Snapdragon 8 Gen 3 akan dilancarkan pada hujung tahun 2023, sebulan lebih awal daripada 8 Gen 2 dari tahun 2022. Belum jelas sama ada Samsung akan memilih Snapdragon 8 Gen 2 yang disesuaikan khusus untuk siri Galaxy S23 selepas keluaran cip pada tahun 2024.

Sumber: Android Central