DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Nearby Share Versi Tidak Rasmi Boleh Digunakan Pada macOS

Walaupun tidak biasa, namun ada banyak orang yang lebih suka kecekapan komputer Apple dan fleksibiliti telefon Android. Walau bagaimanapun, kedua-dua platform ini mengalami masalah apabila cuba untuk digabungkan. Pengguna Windows boleh menggunakan Nearby Share dari Google untuk memindahkan fail dari telefon ke PC mereka, dan pengguna macOS boleh menggunakan AirDrop untuk memindahkan fail dari dan ke iPhone mereka.

Sebelum ini, agak sukar untuk menghantar fail dari telefon Android ke Mac, tetapi pembangun perisian, Gregory K, juga dikenali sebagai grishka, baru-baru ini telah mencipta aplikasi macOS yang disebut NearDrop yang berfungsi sebagai penerima Nearby Share pada macOS. NearDrop adalah program sumber terbuka dengan tujuan menerima fail di Mac, walaupun ia mempunyai beberapa kelemahan.

Aplikasi ini hanya berfungsi sebagai penerima dan memerlukan kedua-dua peranti yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama, yang menyebabkan kelajuan pemindahan lebih perlahan daripada Nearby Share rasmi. Walaupun pengguna mungkin bimbang untuk memuat turun program dari internet, NearDrop tidak memerlukan akses ke akaun Google, dan ia dihoskan di GitHub, laman web yang bereputasi. Walau bagaimanapun, pengguna hendaklah sentiasa menggunakan budi bicara mereka sendiri apabila memuat turun perisian dari sumber luar.

Sumber: Android Police