DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

WhatsApp Bakal Benarkan Pengguna Edit Mesej Yang Telah Dihantar

WhatsApp sentiasa menguji ciri-ciri baharu untuk kekal di hadapan pesaing atau mengejar mereka. Salah satu ciri yang sedang diuji ialah keupayaan untuk mengedit mesej yang telah dihantar di platform ini.

Walaupun Telegram sudah membenarkan pengguna mereka mengedit mesej yang dihantar, WhatsApp dilaporkan sedang menguji ciri ini di platformnya, mengikut WABetaInfo. Ciri ini dijangka diperkenalkan sebagai kemas kini baharu untuk pengguna beta pada peranti Android melalui program Google Play Beta.

Pengguna dalam program beta yang menggunakan aplikasi ini versi 2.23.10.13 mungkin berpeluang menguji ciri ini sebelum ia dibuka kepada orang ramai. Mereka boleh menguji ciri pengeditan ini dalam perbualan individu atau perbualan dalam kumpulan.

Gambar skrin yang dikongsi oleh WABetaInfo menunjukkan perbualan kumpulan di mana mesej sudah dihantar, tetapi sekarang ia boleh diubahsuai. Untuk mengakses pilihan pengeditan, pengguna perlu memilih mesej yang dihantar dan tekan tiga titik di sudut atas, yang memaparkan pilihan seperti ‘Info’, ‘Salin’, dan ‘Edit’.

WABetaInfo juga menyebut bahawa tidak ada had kepada berapa kali pengguna dapat mengedit mesej yang dihantar dalam aplikasi beta ini. Walau bagaimanapun, untuk menggunakan ciri ini, terdapat had masa sehingga 15 minit selepas menghantar mesej. Had masa ini mungkin berubah apabila ciri ini dilancarkan secara rasmi kepada semua pengguna.

Had masa 15 minit ini ditetapkan dengan sengaja supaya pengguna dapat membetulkan kesilapan ejaan tanpa perlu memadam keseluruhan mesej. WABetaInfo menjelaskan bahawa menetapkan jangka masa yang lebih lama, seperti 24 jam, boleh mengancam integriti perbualan.

Seperti di Telegram, pengguna WhatsApp akan dapat melihat jika mesej yang mereka terima telah diubahsuai, asalkan mereka yang menghantarnya dan mengeditnya.

Namun, berbeza dengan ciri suntingan tweet di Twitter, yang memaparkan tweet asal bersama versi yang telah diubahsuai, ciri suntingan mesej WhatsApp tidak berfungsi seperti itu. Pengguna hanya akan melihat mesej yang diubahsuai jika mereka belum membaca mesej asal sebelum ini.

Oleh kerana ciri ini masih dalam ujian beta, ia mempunyai beberapa had. Selepas pelancaran rasmi, yang dijangka akan berlaku tidak lama lagi, kami mengharapkan lebih banyak pilihan dan penambahbaikan akan ditambah dalam kemas kini aplikasi pada masa hadapan.

Sumber : Android Central