DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Untuk Meningkatkan Pendapatan, Twitter Ingin Fokus Dalam Video dan eDagang

CEO baharu Twitter, Linda Yaccarino, dan pemiliknya Elon Musk telah merancang untuk menghidupkan semula perniagaan syarikat media sosial ini dalam pembentangan pelabur. Fokus akan diberikan kepada video, creator partnerships, dan commerce dengan matlamat untuk mengurangkan kebergantungan pada pengiklanan digital.

Yaccarino mendedahkan bahawa Twitter sedang menjalankan perbincangan awal dengan tokoh politik dan hiburan, perkhidmatan pembayaran, serta penerbit berita dan media untuk potential partnerships. Pembentangan ini merupakan kali pertama Yaccarino bercakap kepada pelabur syarikat. Setelah pemilikan Musk terhadap Twitter, platform ini mengalami krisis termasuk pemecatan pekerja, kebimbangan mengenai penyeliaan kandungan, dan pengiklan-pengiklan yang meninggalkan platform tersebut.

Pelantikan Yaccarino menunjukkan penekanan yang berterusan terhadap iklan digital. Pembentangan tersebut mencatatkan bahawa firma pembelian iklan tidak lagi mengesyorkan menghentikan perbelanjaan iklan di Twitter, dan jenama-jenama besar telah meneruskan pengiklanan di platform tersebut. Yaccarino memberitahu pelabur bahawa perbelanjaan iklan dalam beberapa kategori telah meningkat sekurang-kurangnya 40% berbanding tahun sebelumnya.

Di bawah kepimpinan Musk, Twitter telah menukar namanya kepada X Corp. dengan matlamat untuk membangunkan “super app” yang lengkap dengan pembayaran digital dan perkhidmatan lain. Syarikat ini juga sedang memohon “money transmitter licenses” di kesemua 50 negeri di Amerika Syarikat. Selain itu, Twitter sedang aktif memperluas kandungan video, dengan video portrait yang menyumbang lebih daripada 10% masa yang dihabiskan di platform tersebut. Kandungan video seperti rancangan Tucker Carlson telah dilancarkan di Twitter, dan syarikat ini membayangkan untuk menjual iklan dan penajaan bersama video-video tersebut. Yaccarino telah menyatakan jalinan kerjasama yang positif dengan Musk dan sokongan kuat beliau terhadap idea-idea beliau.