DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Xiaomi 13 Ultra, Peranti Premium Xiaomi Dilancarkan Di Malaysia

Xiaomi 13 Ultra, hasil kerjasama terkini antara Xiaomi dan Leica untuk advance mobile imaging technology, akhirnya dilancarkan di Malaysia. Dengan sistem quad kamera menampilkan kamera utama yang dilengkapi dengan sensor 1 inci dan variable aperture, paparan WQHD+ berkualiti tinggi, dan cip flagship Snapdragon 8 Gen 2, semuanya terletak dalam reka bentuk yang klasik. Xiaomi menawarkan kemampuan maksimum kepada pengguna telefon pintar yang mencari pengalaman kamera profesional.

Untuk memperkenalkan Xiaomi 13 Ultra di Malaysia, Xiaomi bekerjasama dengan Jurugambar Leica, Sadiq Asyraf, untuk mempersembahkan kemampuan kamera melalui siri foto dan Xiaomi Master Class session semasa local preview event. Siri ini, difoto dan diedit sepenuhnya menggunakan Xiaomi 13 Ultra, menonjolkan mercu tanda dan budaya indah Malaysia, menangkap seni bina popular, jalan-jalan, dan banyak lagi untuk menggambarkan kehidupan di Malaysia. Individu yang berminat boleh mengikuti Sadiq Asyraf di Instagram dan laman Facebook Xiaomi Malaysia untuk melihat siri ceritanya.

Kerjasama antara Xiaomi dan Leica dalam bidang global imaging telah mencapai tonggak penting dengan meningkatkan Summicron lens untuk mobile imaging, menunjukkan kemajuan yang ketara dalam mobile photography.

Sistem optik Leica di Xiaomi 13 Ultra mewarisi konsep optik siri Leica M1 yang menawarkan saiz yang kompak, aperture besar, high imaging performance, kebolehpercayaan, dan ketahanan. Lensa ini menggunakan ultra high-order polynomial design, memastikan reka bentuk yang tepat pada tahap nanometer, menghampiri had optik. Selain itu, multi-layer coating mengurangkan silauan dan bayangan, menjamin prestasi yang stabil walaupun pada suhu yang ekstrem.

Xiaomi 13 Ultra menampilkan sistem kamera quad dengan lensa optik Leica yang meliputi jarak fokus mulai dari 12mm (sudut ultra-lebar) dan 23mm (sudut lebar) hingga 75mm (telefoto) dan 120mm (super-telefoto) baru, bersama dengan panjang tambahan 46mm dan 240mm melalui In-Sensor-Zoom. Digabungkan dengan variable aperture, tiga kamera Xiaomi 13 Ultra memiliki aperture yang lebih lebar dari ƒ/2.0, membolehkan lebih banyak cahaya masuk untuk shallow depth-of-field effects dan masa pengambilan gambar yang lebih pendek, memudahkan tangkapan momen semulajadi yang cepat . Kamera utama, dilengkapi dengan sensor IMX989 1 inci dan physical two-stop aperture yang boleh ditukar antara ƒ/1.9 dan ƒ/4.0, memberikan kebebasan kepada content creators untuk menyesuaikan exposures dalam pelbagai senario.

Terinspirasi oleh kaedah pengambilan gambar “hyperfocal distance” yang biasa digunakan oleh jurugambar jalanan, Xiaomi 13 Ultra memperkenalkan mod Fast Shot yang baru yang membolehkan pengambilan gambar tanpa fokus dengan menetapkan titik fokus secara manual, membolehkan pengguna menangkap gambar hanya dalam 0.8 saat.

Xiaomi 13 Ultra memaksimumkan color restoration capability dari penangkapan hingga ke hasilnya, mengoptimumkan RAW workflow dan memindahkan lebih banyak algoritma ke RAW domain untuk meningkatkan dynamic range, details, dan texture in images. Kamera utama menyokong 50MP RAW dan menyediakan 14-bit multi-frame UltraRAW, memberikan resolusi yang lebih baik dan dynamic range yang tinggi. Adobe akan mencipta profil kamera untuk menawarkan titik permulaan yang lebih baik untuk post-production.

Dari segi paparan, Xiaomi 13 Ultra mempunyai skrin WQHD+ 6.73″ bertaraf profesional dengan ketepatan warna yang luar biasa dan peak brightness hingga 2600 nits. Paparan ini diselaraskan mengikut CIE 2015 colorimetry yang baru, memastikan pengurusan warna automatik untuk persembahan warna yang tepat dan konsisten di peranti Xiaomi terkini.

Xiaomi 13 Ultra menyokong Dolby Vision, memberikan pengguna warna yang “hidup”, kontras dan kecerahan yang mengagumkan, serta pandangan panoramik yang jelas di kawasan gelap dan cerah. Pengguna boleh berkongsi kandungan kreatif mereka dalam komuniti UGC yang menyokong Dolby Vision.

Dengan teknologi pembuangan haba yang dibangunkan sendiri dan Surge Battery Management System, Xiaomi 13 Ultra menawarkan pengalaman pengecasan yang pantas. Peranti ini menampilkan cip flagship Snapdragon® 8 Gen 2 terkini berdasarkan teknologi pemprosesan 4nm, memberikan prestasi dan kecekapan tenaga yang unggul. Ia menyokong sehingga 16GB RAM LPDDR5X dan sehingga 1TB penyimpanan UFS 4.0, bersama dengan SB 3.2 Gen 1 interface untuk output 4K 60Hz DisplayPort video.

Xiaomi 13 Ultra menggabungkan teknologi Loop LiquidCool, toroidal cooling system besar yang berasal dari aerospace-grade technology. Teknologi ini membolehkan pembuangan haba yang cekap, memastikan prestasi yang stabil walaupun semasa rakaman video 4K 60fps.

Dilengkapi dengan bateri 5000mAh, Xiaomi 13 Ultra menggunakan Surge P2 Charging Chip dan Surge G1 Battery Management Chip, membolehkan ramalan hayat bateri yang tepat dan menawarkan mod Hibernation baharu yang mengawal penggunaan bateri apabila ia rendah, memberikan 60 minutes of standby time.

Xiaomi 13 Ultra akan boleh ditempah di Malaysia mulai 23 Jun 2023. Ia datang dalam warna Black dan Olive Green yang boleh dibeli di Authorized Xiaomi Stores dan penjual rasmi lain di seluruh negara. Pelanggan yang membuat tempahan awal akan menerima Xiaomi Instant Photo Printer 1S Set bernilai RM619 secara percuma, 100GB cloud storage on Google One selama 6 bulan, dan 1+1 years of extended warranty pada peranti baru, selagi stok masih ada.