DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Samsung Akan Menggunakan Kerangka Titanium Untuk Siri Galaxy S24

TheElec melaporkan bahawa Samsung akan menggunakan titanium untuk kerangka siri Galaxy S24, bermula dengan model Ultra. Ini mengikuti penggunaan titanium oleh Apple untuk model iPhone 15 Pro, yang boleh dijadikan trend dalam industri.

Pengeluaran kerangka titanium sudah berada di fasa akhir dengan pembekalnya dari China dan Korea Selatan, serta kilangnya di Vietnam. Syarikat itu mula melakukan penyelidikan terhadap titanium dua tahun lalu, tetapi hanya memutuskan untuk melancarkannya baru-baru ini.

Cabaran yang dihadapi adalah untuk mencapai kadar hasil yang tinggi untuk kerangka, kerana kos titanium lebih mahal dan sukar diproses daripada aluminium. Samsung berhasrat untuk membuat 15 juta unit kerangka titanium, sejajar dengan pengeluaran Galaxy S23 Ultra.

Titanium mempunyai kelebihan berbanding keluli dan aluminium, seperti lebih ringan, lebih keras, dan mempunyai konduktiviti haba dan arus yang rendah. Walau bagaimanapun, ini juga bermakna bahawa Galaxy S24 Ultra tidak seringan daripada model sebelumnya, berbeza dengan kes Apple. Telefon ini juga akan mempunyai flat screen dengan rectangular edge, bukan curve edge.

Sumber: TheElec