DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Group Call di Google Meet Kini Menyokong Resolusi 1080p

Pada awal tahun ini, Google Meet telah memperkenalkan kemampuan untuk menyiarkan video dalam resolusi 1080p untuk one-on-one conversations, dan kini ciri ini diperluaskan kepada panggilan kumpulan.

Google kini menjadikan penyiaran 1080p tersedia untuk mesyuarat terdiri daripada tiga orang atau lebih apabila diakses melalui web. Jika kamera anda, sama ada dalaman atau luaran, menyokong resolusi ini, anda akan menerima makluman untuk mengaktifkan penyiaran berkualiti tinggi sebelum menyertai mesyuarat. Ciri ini dimatikan secara default, tetapi anda juga boleh setkan ia melalui menu tetapan.

Selain itu, penghantaran video 1080p hanya diaktifkan apabila satu pengguna atau lebih telah memilih pengguna yang membolehkan 1080p untuk dipaparkan dengan jelas pada skrin yang cukup besar untuk menyokong resolusi yang lebih tinggi. Ini mungkin memerlukan bandwidth tambahan, dan Google Meet akan menyesuaikan resolusi secara automatik jika peranti mempunyai bandwidth yang terhad.

Ciri ini boleh diakses oleh pengguna Google Workspace Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Enterprise Standard, Enterprise Starter, Enterprise Plus, Education Plus, dan Teaching and Learning Upgrade, serta pelanggan Workspace Individual.

Walau bagaimanapun, buat masa ini ia tidak tersedia untuk pengguna dengan Akaun Google peribadi. Untuk menggunakan 1080p untuk one-on-one conversations, pengguna dengan Akaun Google peribadi mesti mempunyai langganan Google One dengan penyimpanan 2 TB atau lebih tinggi.

Selain itu, Google juga meningkatkan resolusi maksimum untuk kandungan yang dikongsi dari 720p ke 1080p. Peningkatan ini akan membolehkan pengguna melihat teks dan visual yang dibentangkan dengan lebih jelas.

Source: 9to5Google