DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Untuk Penjimatan Kos, IQOO Kemungkinan Akan Bergabung Di Bawah vivo

Vivo nampaknya sedang mempertimbangkan untuk menggabungkan sub-jenama, IQOO, dengan perniagaan utamanya sebagai langkah untuk menjimatkan kos dan meningkatkan kecekapan. Hal ini kemungkinan akan melibatkan pengurangan tenaga pekerja. Menurut beberapa laporan, rancangan ini melibatkan integrasi pasukan penjenamaan dan perniagaan dalam talian IQOO dengan pasukan sedia ada Vivo. Sehingga kini, masih belum jelas sama ada IQOO akan terus beroperasi sebagai unit perniagaan yang berasingan ataupun tidak, dan terdapat kemungkinan bahawa Vivo mungkin akan menutup kedai fizikal IQOO.

Vivo dan IQOO berkongsi banyak sumber yang sama, termasuk rantaian bekalan dan perisian, tetapi berbeza dari segi strategi pemasaran. Selepas penggabungan, IQOO dijangka menjadi peranti biasa dalam portfolio produk Vivo.

Walaupun Vivo belum membuat kenyataan rasmi mengenai rancangan ini, ia tidak mengejutkan kerana OnePlus juga pernah bergabung dengan Oppo sebelum ini. Kedua-dua syarikat juga telah mengumumkan perkongsian strategik untuk meningkatkan produk masing-masing.