DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

realme C53, Memecahkan Pasaran Telefon Pintar Kemasukan Peringkat Permulaan

realme, sebuah jenama telefon pintar yang paling pantas membangun di dunia, baru sahaja mengumumkan secara rasmi realme C53. Malaysia merupakan antara negara strategik yang sentiasa diberi perhatian oleh realme dan kali ini pelancaran realme C53 tidak terkecuali. Malaysia merupakan tayangan perdana dunia bagi telefon pintar juara ini. Sebagai permulaan kepada peningkatan strategik Siri C, realme C55 merupakan telefon pintar peringkat permulaan yang paling memecahkan yang pernah ada, dengan beberapa ciri pertama segmen dan kejayaan yang luar biasa. Dan dengan C53 terbaharu, realme meneruskan legasi Juara, mentakrifkan semula sekali lagi apa telefon peringkat permulaan.

Ia dibina berdasarkan naik taraf yang strategik yang telah diperkenalkan pada awal tahun ini untuk siri C, yang terdiri daripada tiga ciri utama iaitu 128GB ruang storan, pengecasan pantas 33W dan rekaan yang nipis, dengan ukuran 7.49mm sahaja. C53 didatangkan dengan rekaan Shiny Champion dengan rupa yang bergaya dan unik. Sehubungan itu, realme C53 menawarkan pengalaman telefon pintar holistik pada harga yang berpatutan iaitu RM599 (6GB+128GB).

Caj SUPERVOOC 33W dengan bateri besar 5000mAh

realme C53 telah meletakkan piawaian yang baru pada telefon pintar peringkat permulaan dengan teknologi pengecasan voltan tinggi dan arus rendah 33W SUPERVOOC pertama dalam industri. Ia hanya mengambil masa 31 minit untuk dicas hingga 50%. Berbanding dengan model yang sebelum ni yang menggunakan pengecasan 10W, C53 telah mencapai peningkatan sebanyak 100% dalam kelajuan pengecasan. Dengan bateri 5000mAh yang besar, C53 menyediakan prestasi pengecasan tanpa bimbang untuk meningkatkan pengalaman pengguna harian.

RAM dinamik 12GB dan ROM 128GB

Di dalamnya, anda akan menjumpai sebuah cip, octa-core T612, yang dibina dengan proses 12nm dan berkelajuan sehingga 1.82GHz. Ia turut dilengkapi dengan RAM dinamik sehingga 12GB dan kapasiti storan sebesar 128GB, yang merupakan storan terbesar dalam segmen ini, memberikan ruang yang cukup untuk pengguna. Dengan Teknologi Pengembangan RAM Dinamik DRE, REALME C53 boleh mengembangkan 6GB RAM sehingga 6GB untuk menikmati pengalaman seperti 12GB, membolehkan pengalaman pengguna yang lebih lancar. Tambahan lagi, ia menyokong dua kad SIM nano dan satu kad MicroSD yang boleh ditambah lagi ruang storan sehingga 2TB.

Reka Bentuk Shiny Champion

Melalui pengoptimuman berterusan pada struktur dalaman, realme menyasarkan untuk menjadi telefon pintar peringkat permulaan terbaik dengan rekaan yang paling nipis dalam segmen ini serta rangkaian siri C, dengan ketebalan 7.49mm sahaja. Dengan bezel sudut kanannya, memberikan lagi keselesaan genggaman dan mesra di tangan secara keseluruhan. Pada bahagian belakang, ia direka dengan rekaan Shiny Champion yang didatangkan dengan warna Champion Gold dan Mighty Black. Tekstur garis emas dan kesan cahaya keemasan di bahagian belakang menyerupai reben emas, menonjolkan momen juara dengan kegembiraan dan rasa kebanggaan kejohanan.

C53 mempunyai kamera 50MP

Beralih pula pada bahagian kamera, C53 dilengkapi dengan kamera utama 50MP dengan apertur f/1.8 dan lensa 5P di samping lensa B&W dengan apertur f/3.0. Pada bahagian hadapan, ada kamera swafoto 8MP dengan aperture f/2.0. Ia membolehkan pengguna mencipta imej dalam gaya pilihan mereka dengan pelbagai fungsi imej inovatif.

Kamera swafoto ditempatkan pada takuk titisan mini di atas skrin 6.74 inci FHD+ IPS LCD, menghasilkan pengalaman tontonan yang lebih selesa. Visual yang dipaparkan ada ciri yang menarik seperti kadar segar semula 90Hz, kadar bacaan semula 180Hz dan tahap kecerahan 560 nits. Sama seperti realme C55, C53 adalah peranti kedua realme yang ada ciri “Mini Capsule” yang pertama dalam peranti Android. Kini, C53 menawarkan status bateri dengan memaparkan warna cahaya dinamik yang berbeza – hijau untuk Dicas sepenuhnya, kuning untuk Mengecas dan merah untuk Bateri lemah. Pada kemaskini yang akan datang, pengguna dapat merasai pengalaman dua fungsi tambahan yang baharu, ‘Data Usage’ dan ‘Steps Stats’, melalui kemaskini OTA.

Ciri-ciri lain

Selain itu, C53 dilengkapi dengan sambungan 4G, WiFi 5, dan Bluetooth 5.0 dan pembesar suara UltraBoom 150% dan sisi pengimbas pantas cap jari. Untuk memberikan pengguna pengalaman pengguna yang tahan lama, realme C53 mematuhi ujian yang ketat untuk membawa kualiti tahap perdana.

Sebagai pembawa revolusi dalam segmen peringkat permulaan, realme C53 ingin memberikan tiga ciri yang terkemuka dalam segmen yang meningkatkan pengalaman penggunaan dan menyampaikan semangat “juara”. realme C53 (6GB+128GB) akan dijual pada harga RM599 dan boleh didapati di seluruh cawangan DirectD atau di laman web rasmi, www.directd.com.my.