DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Pengumumam Besar Daripada Google I/O 2023

Google baru sahaja mengakhiri persidangan tahunan I/O 2023, di mana ia membuat beberapa pengumuman penting, termasuk pembaharuan untuk peranti Pixelnya dan kemajuan dalam kecerdasan buatan (AI). Pixel menjadi fokus utama semasa acara tersebut, dengan pelancaran tiga produk baru: Pixel Fold, Pixel Tablet, dan Pixel 7A yang mampu milik.

Pixel Fold, yang berharga $1,799, adalah langkah pertama Google ke dalam pasaran telefon pintar yang boleh dilipat dan mempunyai skrin luar OLED 5.8-inci dan paparan yang lebih besar 7.6-inci pada bahagian dalam. Kemudian, Pixel Tablet, yang berharga $499, berfungsi sebagai tablet dan paparan pintar dan termasuk dok pengecasan magnetik yang juga berfungsi sebagai pembesar suara. Yang terakhir, Pixel 7A, yang berharga $499 untuk versi asas dan $549 untuk pilihan yang menyokong mmWave, dikuasai oleh cip Tensor G2 Google dan paparan 1080p 6.1-inci dengan kadar segar semula sehingga 90Hz.

Google juga memperkenalkan beberapa ciri yang dikuasakan oleh AI, termasuk AI snapshots untuk Google Search, yang memberikan lebih banyak konteks kepada hasil carian dan dikuasakan oleh model bahasa utama terkini Google (LLM) yang dipanggil PaLM 2.

Chatbot Google yang dikuasakan oleh AI, Bard, kini sudah tersedia untuk semua orang dan termasuk sokongan untuk bahasa Jepun dan Korea serta cara yang lebih mudah untuk mengeksport teks yang dihasilkan ke Google Docs dan Gmail. Aplikasi Mesej Android juga mempunyai ciri baharu yang dipanggil Magic Compose, yang mencadangkan respons menggunakan AI, sementara pengguna boleh menghuraikan imej untuk mencipta latar belakang sendiri menggunakan model penyebaran teks ke imej Google.

Wear OS 4, yang kini dalam pralihat pembangun dan emulator, akan datang dengan jangka hayat bateri yang lebih baik, ciri aksesibiliti baru, dan integrasi rumah pintar yang lebih baik. Google Photos turu mendapatkan ciri penyuntingan baru yang dikuasakan oleh AI yang membolehkan suntingan gambar yang signifikan. Set alat AI untuk Docs, Sheets, Slides, Meet, dan Gmail kini dikenali sebagai Duet AI. Akhirnya, aplikasi Google Home yang diubahsuai, dengan peningkatan seperti antara muka kamera yang lebih baik dan sokongan untuk jenis peranti baru, akan tersedia untuk semua orang mulai 11 Mei.