DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

MediaTek Dimensity 9300, Cip Pertama Menyokong LPDDR5T RAM

Sk Hynix, sebuah pengeluar cip Korea Selatan, mengumumkan bahawa ia akan melancarkan DRAM terpantas di pasaran, yang dikenali sebagai LPDDR5T. Mobile chipset pertama yang menyokong teknologi ini ialah MediaTek Dimensity 9300, bukan Snapdragon SoC seperti yang ramai jangkakan.

Ini mungkin tidak mengejutkan sesetengah orang, kerana Sk Hynix telah menguji DRAM dengan cipset MediaTek, tetapi tidak menyatakan yang mana satu. Mereka hanya berkata bahawa ia adalah “next-generation Dimensity flagship chipset.” Dimensity 9300 adalah satu-satunya flagship SoC MediaTek yang akan datang.

Dimensity 9300 akan mempunyai superior memory bandwidth dengan sokongan LPDDR5T. Sk Hynix mengatakan bahawa ia boleh mencapai 9.6 Gbps, manakala LPDDR5X Samsung hanya boleh mencapai 8.5 Gbps. Ini bermakna bahawa RAM LPDDR5T akan lebih laju daripada RAM LPDDR5X.

Walau bagaimanapun, tidak semua telefon dengan SoC Dimensity 9300 akan menggunakan RAM LPDDR5T. Cipset ini juga boleh berfungsi dengan older memory standards. Tambahan pula, LPDDR5T mempunyai banyak kelebihan, tetapi LPDDR5X adalah lebih murah.

Anda mungkin tertanya-tanya sama ada Dimensity 9300 akan mempunyai kelebihan berbanding Snapdragon 8 Gen 3 kerana sokongan LPDDR5T. Buat masa ni, tidak banyak maklumat rasmi tentang cipset ini lagi.

Sumber : Gizchina