DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

HONOR X9a akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia

HONOR X9a akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia pada 4 Januari 2023 jam 7 petang secara langsung di platform Facebook dan juga YouTube HONOR Malaysia. Ini membuatkan HONOR X9a telefon pintar pertama untuk tahun 2023 di Malaysia. Spesifikasi tentang HONOR X9a sudah pun didedahkan laman web rasmi HONOR Middle East and Africa (MEA). 

HONOR menawarkan saiz skrin berukuran 6.67” dengan paparan jenis AMOLED dengan sudut skrin melengkung. Selain itu, ia ada 120Hz kadar segar semula, 300Hz kadar bacaan sentuh, 1.07 billion warna dengan kecerahan mencecah 800 nits. 

Dari segi ketahanan juga telah dipertingkatkan dengan penggunaan ‘Deeply Reinforced Glass’ setebal 0.65mm membuatkan ia lebih kukuh. Ia mampu untuk menahan daripada terjatuh, daya hentakan serta daya tekanan.

Ia dikuasai oleh cip Qualcomm Snapdragon 695 5G dengan 8GB RAM dan 256GB storan dalaman. Ia juga ada RAM maya yang boleh ditambah sehingga 5GB. Sistem operasi yang digunakan ialah Magic UI 6.1 berasaskan Android 12. 

Pada bahagian kamera, ia dilengkapi dengan tiga kamera yang terdiri daripada 64MP (main camera), 5MP (ultra wide/depth) dan 2MP (macro). Kamera hadapan dia pula menggunakan 16MP. Ia turut datang dengan kapasiti bateri sebesar 5100mAh dengan 40W pengecasan pantas. 

Harga belum lagi diumumkan buat masa ini. Sama-sama kita nantikan di hari pelancaran nanti.