DMedia Channel

Tech News | Reviews | Tips by DirectDMedia

Ciri Menarik Yang Ada Pada iOS 17

iOS 17 mempunyai pelbagai ciri baharu, tetapi ini adalah 10 ciri yang paling menarik:

Contact Posters: Anda boleh menjadikan kenalan anda lebih menarik dengan membuat poster dengan gambar-gambar yang berbeza, Memoji, dan nama anda.

NameDrop: Ciri ini membolehkan anda berkongsi nombor telefon atau alamat e-mel anda dengan orang lain dengan hanya menghulurkan iPhone anda kepada iPhone mereka. Anda juga boleh berkongsi Contact Posters anda pada masa yang sama.

AirDrop dan SharePlay: Ciri-ciri ini membolehkan anda berkongsi fail atau media dengan mudah dengan hanya menghulurkan iPhone anda ke iPhone mereka. Ia serupa dengan NameDrop tetapi lebih mudah.

Live Voicemail: Apabila seseorang menelefon anda dan meninggalkan mesej, anda boleh melihat transkripsi langsung dan menjawab panggilan ketika mereka bercakap. Anda tidak perlu menyentuh telefon untuk tahu apa yang mereka mahu katakan.

Unified Apps Menu in Messages: Ciri ini menunjukkan semua aplikasi iMessage anda dalam satu tempat. Anda boleh klik butang tambah untuk melihat aplikasi yang anda gunakan paling kerap — seperti gambar, mesej audio, dan lokasi anda.

Check-In in Messages: Ciri ini memberitahu rakan atau ahli keluarga anda apabila anda sampai ke destinasi anda, seperti rumah anda. Ciri ini boleh berguna untuk pelancong yang ingin memberitahu rakan-rakan dan keluarga mereka mengenai lokasi mereka.

Audio Message Improvements: Semasa merekod mesej audio, anda boleh menghentikan dan meneruskan merekod mesej yang sama sebelum menghantarnya. Bagi mesej audio yang diterima, anda boleh mainkannya dengan lebih cepat, terus mendengar ketika meninggalkan aplikasi Message, atau melihat transkripsi.

Location-Sharing Improvements: Berkongsi lokasi anda atau bertanya mengenai lokasi seseorang secara langsung dari butang tambah dalam Mesej dengan aplikasi Lokasi baru. Lokasi akan kekal aktif dalam tetingkap chat. Anda tidak perlu membukanya di Map.

FaceTime on Apple TV: Gunakan iPhone anda sebagai kamera dan mulakan panggilan dari aplikasi FaceTime di Apple TV, atau pindahkan panggilan dari iPhone anda ke TV anda.

StandBy Option: Putarkan iPhone anda pada sisi semasa mengecas untuk menjadikannya lebih berguna apabila anda meletakkannya. Anda akan melihat maklumat seperti masa dan pemberitahuan penting.