DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

USB-C Hadir Pada iPhone 15, Begitu Juga Dengan Dynamic Island

Siri iPhone 15 telah dilancarkan secara rasmi oleh Apple hari ini. Empat peranti telah diperkenalkan, iaitu dua daripada siri iPhone 15 dan dua daripada siri iPhone 15 Pro.

iPhone 15 dan iPhone 15 Plus merupakan peranti pertama yang diperkenalkan dalam siri iPhone 15. Penggunaan pengecas dan penyambung berasaskan USB-C, yang telah menggantikans sambungan Lightning sejak sekian lama, adalah fokus utama pelancaran siri ini. Ini dapat menyelaraskan penggunaan pengecas antara MacBook, iPad, dan iPhone.

Selain itu, Dynamic Island kini boleh didapati pada semua model iPhone. Ruangan pada bahagian skrin hadapan yang berbentuk seperti “pil” boleh disesuaikan dengan animasi untuk memaparkan notifikasi dan kandungan lain.

Cip Apple A16, yang pertama kali digunakan dalam model iPhone 14 tahun lepas, digunakan pada kedua-dua iPhone 15 dan iPhone 15 Plus. Reka bentuknya juga tidak begitu berbeza dengan versi tahun lepas dan kedua-dua model ini turut menyokong 5G.

Saiz skrin iPhone 15 adalah 6.1 inci, manakala saiz skrin iPhone 15 Plus adalah 6.7 inci. Kedua-duanya juga mempunyai dwi-kamera belakang dengan sensor utama 48 megapiksel. Tambahan pula, Apple menberi jaminan bahawa bateri kedua-dua model ini dapat bertahan sepanjang hari.

Mulai 29 September 2023, siri iPhone 15 akan tersedia di Malaysia. Harga permulaan untuk model iPhone 15 adalah RM4399, manakala harga permulaan untuk iPhone 15 Plus adalah RM4899.