DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

Meta Merancang Untuk Melancarkan Satu Sistem AI Baharu

Meta, syarikat yang memiliki Facebook, sedang membuat satu program komputer baru yang boleh memahami dan menulis bahasa dengan sangat baik, seperti yang dibuat oleh OpenAI, menurut satu laporan pada hari Ahad. Orang-orang yang tahu tentang perkara ini berkata bahawa Meta mahu menyiapkan program baru itu tahun depan. Ia akan jauh lebih baik daripada program semasa mereka yang dipanggil Llama 2.

Llama 2 adalah satu program yang dikongsi oleh Meta dengan semua orang pada bulan Julai. Ia boleh membantu orang menulis dan menganalisis teks dan perkara-perkara lain. Microsoft menggunakan Llama 2 untuk perkhidmatan awan mereka untuk bersaing dengan ChatGPT dari OpenAI dan Bard dari Google.

Program baru yang dibuat oleh Meta juga akan membantu syarikat-syarikat lain melakukan lebih banyak perkara dengan bahasa, kata laporan itu. Meta merancang untuk mula mengajar program baru itu, yang dipanggil model bahasa besar, pada awal tahun 2024.

Banyak syarikat yang mahu menggunakan program-program seperti ini untuk melakukan perkara-perkara baharu dan meningkatkan kerja mereka sejak OpenAI membuat ChatGPT pada tahun lepas.

Satu lagi laporan berkata pada bulan Julai bahawa Apple juga sedang membuat program-program seperti ChatGPT dan Bard. Apple mempunyai cara mereka sendiri untuk membuat model bahasa besar dan sedang menguji satu chatbot yang dipanggil ‘Apple GPT’ oleh beberapa pekerja.