DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

Paparan OLED Tanpa Bingkai Untuk Telefon Pintar oleh Samsung

Samsung Display telah memperkenalkan satu penemuan baru yang mungkin mengubah penampilan telefon pintar. Ia adalah satu paparan OLED yang unik yang tidak mempunyai sebarang sudut. Ia dipanggil “All-Around Full Screen”.

All-Around Full Screen adalah berbeza daripada paparan lain kerana ia tidak mempunyai sempadan. Keempat-empat sisi peranti ini melengkung, mencipta kesan visual yang lancar dan menarik. Paparan sebelum ini mempunyai tepi rata atau hanya melengkung pada dua sisi. Paparan ini mungkin dianggap oleh sesetengah orang sebagai “air terjun”, tetapi ia lebih canggih daripada itu. Sebuah pencapaian baru dalam teknologi paparan, paparan ini mungkin membuka peluang baru untuk interaksi telefon pintar.

Namun, reka bentuk baharu ini mungkin tidak menepati citarasa semua orang. Pengguna sebelum ini telah melaporkan accidental touching, glare dan distortion apabila menggunakan paparan melengkung. Selain itu, Samsung Display tidak memberikan banyak maklumat mengenai All-Around Full Screen, termasuk ciri-ciri, keperluan, dan ketersediaannya.

Bagaimana kamera depan akan berfungsi pada paparan ini adalah salah satu soalan yang kerap ditanya. Samsung Display telah menyatakan bahawa mereka sedang meningkatkan teknologi under-display camera, yang akan menghapuskan keperluan untuk sebarang takik atau lubang pada paparan.

All-Around Full Screen masih lagi sebuah konsep. Tetapi ini menunjukkan bahawa Samsung Display sedang berusaha untuk mencipta paparan telefon pintar yang inovatif dan futuristik yang menentang norma-norma sedia ada. Konsep inovatif ini telah menimbulkan rasa ingin tahu dan keghairahan ramai orang yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya dan bagaimana ia akan mengubah industri telefon pintar dan pengalaman pengguna.

Sumber: Gizchina