DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

Carl Pei Inginkan Ciri Eksklusif Hanya Untuk Telefon Pintar Nothing

Menjelang era baru bagi Nothing, CEO syarikat itu telah memberikan petunjuk tentang ciri eksklusif yang kemungkinan ada pada telefon mereka. Carl Pei, CEO Nothing, berkongsi di Twitter bahawa syarikat yang berpangkalan di London itu sedang mempertimbangkan untuk membangunkan ciri-ciri yang hanya akan berfungsi di antara pengguna Nothing. Pei juga bertanyakan pandangan daripada pengikutnya sama ada mereka mempunyai rakan atau keluarga yang boleh menguji ciri-ciri eksklusif ini jika ia menjadi kenyataan.

Walaupun CEO tersebut tidak memberikan butiran lanjut, pengguna tertarik dengan idea tersebut dan mula merancang pelbagai kemungkinan yang menarik. Seorang pengguna mempertanyakan sama ada Nothing akan memperkenalkan versi sendiri bagi Apple AirDrop untuk pemindahan fail. Pengguna lain, @techstarsk, mencadangkan ciri-ciri seperti perkongsian skrin, perkongsian audio, melukis secara langsung, collaborative notes, dan banyak lagi yang boleh berfungsi secara lancar di antara telefon Nothing tanpa memerlukan aplikasi pihak ketiga.

Konsep ciri eksklusif yang Nothing bawakan ini yang hanya tersedia di antara peranti mereka sendiri menyerupai konsep Apple. Pengguna sudah menyebut AirDrop dan ada juga yang menyebut aplikasi Apple lain seperti Continuity Camera dan Markup yang boleh menjadi inspirasi bagi Nothing.

Dari segi Android, Google telah memperkenalkan ciri eksklusif untuk Pixel, seperti kemas kini Jun 2023 yang baru-baru ini, kepada peranti mereka yang lain untuk setiap beberapa bulan. Seperti yang dikatakan beberapa pengguna di Twitter, ini boleh menjadi peluang bagi Nothing untuk membezakan dirinya dengan peranti Android lain yang ada di pasaran.

Perlu diberi perhatian, CEO Nothing Carl Pei baru-baru ini meramalkan perisian OS 2.0 yang akan datang, yang akan diperkenalkan bersama pelancaran Phone (2) dan kemudiannya tiba di Phone (1). Ahli-ahli lain dalam pasukan Nothing turut merasa teruja dan memberikan gambaran perubahan yang syarikat ingin laksanakan dalam software iteration seterusnya. Foto-foto rakaman pra-tonton ini juga menunjukkan perubahan reka bentuk kecil bagi Phone (2).

Telefon Nothing yang akan datang sedang bersiap sedia untuk pelancaran global, menempatkannya dalam persaingan dengan iPhone di Amerika Syarikat. Seperti yang diumumkan oleh Pei sebelum ini, pelancaran dijadualkan pada bulan Julai. Selain itu, pengguna boleh mengharapkan dua variasi bagi peranti tersebut, 8GB RAM + 256GB storan, dan 12GB RAM + 512GB storan.

Sumber: Android Central