DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

iPhone Boleh Dijadikan Sebagai Peranti Kedua Untuk WhatsApp

WhatsApp telah memperkenalkan kemas kini terbaru yang memperluaskan sokongan untuk ‘Companion Mode’, yang membenarkan iPhone digunakan sebagai peranti sekunder. Sebelum ini, ciri ini hanya terhad kepada telefon Android. Kemas kini terkini WhatsApp untuk iOS 23.10.76, yang boleh didapati di App Store, termasuk dengan ciri baru yang membolehkan automain untuk GIF.

Pengguna yang telah mengemas kini akan dapat melihat pilihan “sambungkan peranti anda” pada halaman pendaftaran telefon. Selepas klik dan imbas kod QR dengan peranti utama mereka, mereka dapat dengan mudah menghubungkan peranti kedua mereka.

‘Companion Mode’ telah dilancarkan bulan lalu, yang mana membenarkan pengguna untuk menyambungkan sehingga empat peranti ke akaun WhatsApp utama mereka. Penyelarasan yang dilakukan termasuklah mesej, media, dan panggilan yang boleh diakses di semua peranti yang disambungkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan, seperti tidak boleh untuk melihat lokasi secara langsung, membuat atau melihat senarai siaran, dan menambah atau menghapus status.

Empat peranti yang dibenarkan termasuk laman web, aplikasi desktop, tablet Android, dan kini telefon ‘Companion’, termasuk Android dan iOS. WhatsApp menyatakan bahawa kemampuan menggunakan iPhone sebagai peranti kedua akan dilancarkan secara berperingkat kepada semua pengguna dalam beberapa minggu yang akan datang, jadi ketersediaan sedia ada mungkin berbeza.

Menariknya, peranti utama tidak perlu berada dalam talian bagi WhatsApp berfungsi pada peranti yang disambungkan. Walau bagaimanapun, jika aplikasi tidak digunakan pada telefon utama selama lebih dari 14 hari, semua peranti akan log keluar secara automatik. Pengguna boleh log keluar dari peranti yang disambungkan sendiri atau dari jauh melalui telefon utama mereka dalam tetapan peranti yang disambungkan.

Sumber: Lowyat.net