DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

Aplikasi WhatsApp untuk Wear OS 3 Kini Tersedia Dalam Versi Beta

Kolaborasi antara Google dan Samsung dalam Wear OS 3 telah menghidupkan semula platform tersebut, dan pelancaran jam pintar Wear OS 3 seperti Galaxy Watch5 dan Google Pixel Watch telah meningkatkan popularitinya dalam kalangan pengguna. Hasilnya, ramai para pembangun mengambil serius dengan Wear OS untuk menjadikannya peranti dengan pelbagai aplikasi yang lebih banyak tersedia untuk jam pintar Android. Penambahan terbaru dalam senarai ini adalah WhatsApp yang dimiliki oleh Meta, yang telah melancarkan aplikasi Wear OS 3 mereka untuk ujian beta.

Pada tahun 2014, WhatsApp menyokong Android Wear tetapi akhirnya menghentikannya disebabkan kurangnya penerimaan pengguna. Dengan memperkenalkan Wear OS 3, WhatsApp mengambil pendekatan dengan lebih berhati-hati sebelum membangunkan aplikasi asal.

Sekarang, aplikasi asal WhatsApp untuk Wear OS boleh diuji dalam versi beta sebagai sebahagian daripada ujian beta WhatsApp untuk Android v2.23.10.10. Jika anda menggunakan versi terkini, anda boleh memasang aplikasi WhatsApp dalam Wear OS melalui laman Play Store.

Sebelum ini, Wear OS hanya membenarkan pengguna melihat dan membalas mesej WhatsApp baru melalui notifikasi. Tanpa aplikasi asal, pengguna tidak dapat mengakses perbualan yang sedia ada. Namun, aplikasi asal WhatsApp baharu untuk Wear OS 3 telah mengatasi masalah ini dengan menyediakan akses kepada semua perbualan semasa dan terdahulu, termasuk perbualan kumpulan. Pengguna boleh membalas menggunakan suara atau input teks dan melihat pratinjau imej yang dikongsi.

Untuk memasang WhatsApp pada jam pintar Wear OS 3 anda, anda perlu memasukkan kod lapan digit yang dipaparkan pada telefon anda. Setelah itu, aplikasi Wear OS akan menyelaraskan semua perbualan dengan telefon anda. Walaupun perbualan yang sedia ada boleh diakses, versi semasa aplikasi ini tidak menyokong fungsi carian perbualan atau memulakan perbualan baru.

Aplikasi Wear OS 3 juga memperkenalkan akses pantas kepada kenalan kegemaran anda dan kemampuan menghantar nota suara kepada perbualan terkini.

Memandangkan aplikasi WhatsApp untuk Wear OS 3 masih dalam ujian beta, Meta mungkin akan memperbaiki beberapa kekurangan dalam kemaskini di masa akan datang. Jika aplikasi Wear OS tidak tersedia di Play Store atau jika pengguna tidak terlibat dalam program ujian beta WhatsApp, mereka boleh memuat turun aplikasi tersebut dari APKMirror.

Sumber: Android Police