DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

Google Kemungkinan Akan Padam Akaun Lama Yang Tidak Aktif 2 Tahun

Google sedang mengemaskini dasar bagi akaun yang tidak aktif. Bermula pada Disember 2023, Google boleh memadam akaun yang tidak digunakan sekurang-kurangnya selama dua tahun. Ini termasuk akaun yang tidak digunakan untuk menghantar atau menerima e-mel, mengakses Google Drive, menonton video YouTube, memuat turun aplikasi dari Google Play Store, menggunakan Carian Google, atau log masuk ke aplikasi atau perkhidmatan pihak ketiga.

Google akan menghantar beberapa pemberitahuan dalam beberapa bulan sebelum pemadaman kepada alamat e-mel yang berkaitan dengan akaun dan sebarang alamat e-mel pemulihan yang dikaitkan. Alamat Gmail yang dipadamkan tidak akan dibuat tersedia untuk digunakan semula.

Belum jelas sama ada akaun yang digunakan hanya untuk menetapkan alias e-mel akan dipadam. Google secara khusus menyebut bahawa mengekalkan langganan Google One adalah salah satu cara untuk mengekalkan aktiviti, tetapi ini bukan sesuatu yang kebanyakan orang akan lakukan untuk akaun alternatif.

Jika anda mempunyai akaun Google lama yang tidak digunakan, anda mungkin perlu log masuk dan melihatnya sekurang-kurangnya sekali dalam 24 bulan atau lebih untuk memastikan yang ia masih aktif. Anda juga boleh menyemak tetapan Akaun Google anda untuk melihat jika anda mempunyai akaun tidak aktif yang boleh anda padam.

Sumber: The Verge