DirectDMedia

Tech News | Reviews | Tips

ROG Phone 7 Series Telah Rasmi Di Malaysia

Minggu lalu, Asus telah melancarkan siri ROG Phone 7 dan hari ini dilancarkan secara rasmi di Malaysia. Siri ini terdiri daripada dua model iaitu ROG Phone 7 dan ROG Phone 7 Ultimate. Walaupun terdapat perbezaan kecil dalam penampilan, kedua-dua telefon ini berkongsi hampir kesemua ciri yang sama.

Dengan ROG Phone 7 dan ROG Phone 7 Ultimate, anda boleh mengharapkan paparan yang lancar, dengan skrin FHD+ 6.78-inci menggunakan panel Samsung AMOLED yang mampu menghasilkan kadar segar semula 165Hz, tahap kecerahan sehingga 1500 nit, dan ketepatan warna Delta E <1. Tambahan pula, kedua-dua peranti ini dilindungi dengan kaca tahan calar Corning Gorilla Glass Victus.

ROG Phone 7 menampilkan logo RGB ROG yang menyala di bahagian belakang, manakala ROG Phone 7 Ultimate mempunyai paparan matriks ROG Vision kedua di bahagian belakang yang boleh disesuaikan untuk paparkan notifikasi, status cas dan animasi yang boleh dipersonalisasi. Kedua-dua peranti ini menggunakan cip terkini daripada Qualcomm iaitu Snapdragon 8 Gen 2 dengan RAM LPDDR5X sehingga 16GB dan storan UFS 4.0 sehingga 512GB. Ia juga berasaskan Android 13 dan antara muka pengguna yang memfokuskan permainan, termasuklah X-Mode dan mod berlatar belakangkan permainan. Asus menjanjikan dua kemaskini utama sistem operasi Android dan empat tahun pembaikan keselamatan untuk siri ROG Phone 7.

Asus turut menaiktaraf AeroActive Cooler 7 untuk penyejukan yang lebih baik dan daya ketahanan engsel. Ia kini boleh menyejukkan bahagian depan telefon juga dengan rekaan DualCool. Ia juga dilengkapi dengan 5-magnet super linear subwoofer yang menghasilkan bass 77% lebih kuat. siri ROG Phone 7 juga mempunyai tiga kamera belakang dengan kamera utama 50MP menggunakan sensor Sony IMX766, kamera ultrawide 13MP, dan kamera makro 5MP, serta kamera selfie 32MP.

Kedua-duanya mempunyai kapasiti bateri sebesar 6,000mAh dan pengecasan pantas 65W. Peranti ini juga dilengkapi dengan pengimbas cap jari dalam skrin, ketahanan IP54 terhadap habuk dan percikan air, dan sokongan untuk WiFi 7, Bluetooth 5.3, NFC, dan 5G.

ROG Phone 7 boleh didapati dengan harga bermula dari RM3599, manakala ROG Phone 7 Ultimate ialah RM4999. Anda boleh pra-tempah sekarang di DirectD dan bawa pulang hadiah eksklusif bernilai sehingga RM797!